Elstartolt a „BudapestAntik.hu” WebOldal!

Elstartolt a „BudapestAntik.hu” WebOldal!

A „BudapestAntik.hu” Weboldal néhány mondatos egyeztetést követően, pár nap alatt készült el a SZALMAK.COM webes címen megtalálható szakember: Szalma Krisztián által.

Kezdésnek először is röviden felmérte tevékenységi körömet és az internetes világra kivetítve nagyon egyszerűen létrehozta kezdeti tartalmaimat -amelyekből „keresőoptimalizált” és „kulcskifejezésekre fókuszált” oldalakat valamint bejegyzéseket hozott létre.

Színes szódásüvegek felvásárlása

A XIX. század második felétől elterjedő szikvízgyártás és szikvíz fogyasztás kielégítése céljából a századfordulótól kezdődően egyre közkedveltebbé és gyakori háztartási tartozékká váltak a színes, erős falú szikvizes üvegek, a szódásüvegek.

Mesterségesen Joseph Priestley elegyített széndioxidot vízzel elsőként 1767-ben. Egy sörfőzde mellett lakott, így megfigyelhette, hogy az erjedő alkohol felett gáz lebeg, ami kioltja a közelébe tartott égő faforgácsot, s eközben a gázelegy alászáll a földre. Mivel a gáz (szén-dioxid) nehezebb a levegőnél, „nehéz levegő”-nek nevezte (angolul: fixed air). Kísérletezni kezdett a gázzal, és otthoni laboratóriumában is előállította, majd vízben oldotta és megtapasztalta, hogy ezáltal kellemes, fanyar ízű folyadék keletkezik.

Özv. Szenczi Istvánné Szikvízgyárában készített szódavíz tárolására használt, kék, 1 literes szódásüveg. A fém részeket szintén Esztergomban az Uhlarik Nővérek készítették.

Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki, aki eljárását 1829-ben írta le „Mesterséges savanyúvizek” című tudományos értekezésében.[3][4] 2013-ban a szikvíz bekerült a Magyar Értéktárba (HungarikumHagyományos különleges termék.[1] A Codex Alimentarius Hungaricus az 1/2003/HKT számú termékleírásában részletezi a szikvíz, közkeletű nevén szódavíz fogalmát.[5] (Maga a szikvíz szó onnan ered, hogy szódavíz készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen a sziksóval azonosították.).

Kezdetben a szódavizet szikvízgyártó kisiparosok állították elő és üveg szódásszifonokban árulták, amelyek visszaválthatók voltak üresen

20. század második felében megjelentek a fémből készült palackok (szifonok), amelyekben a szén-dioxidot és a nyomást a rászerelhető patron tartalma adja. A rászerelés során a patronból a nyomás alatt álló szén-dioxid átáramlik és összekeveredik a vízzel. A 20. század végén a szikvízgyártó kisiparosok átálltak a műanyag palackban tárolható szódavíz árusítására. Nem ritka, hogy a szódavizet házhozszállították a vásárlóknak. A 2000-es évek elején jelentősége nagy mértékben csökkent az olcsó ásványvizek elterjedése miatt. Főleg Angliában azonban még ma is népszerű egy világszerte kapható otthoni készülék, a „SodaStream”, amelyhez ízesítés is adható.

Jedlik alkalmazott tudománya: szóda és fröccs